Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ-ΞΗΝΤΑΡΑΣ

 Σταύρος –Παναγιώτη χαίρειν !

 

     Καθυστερημένα πλην εκ βάθους καρδίας τα έτη πολλά. Σπολάτι σου έλεγε ο Μπάρμπα Θανάσης , παντοπώλης «πωλούνται  εγχώρια  αποικιακά» έτσι χωρίς παύλα στη μέση να ξεχωρίζουν , συναιρών το «εις πολλά έτη» κατά την Ηπειρωτικήν  διάλεκτον: Σπολάτι

     Διπλή η  εόρτιος μνήμη αφ` ενός μετ` ευλαβείας περισσής και γονυκλισίας εις την μνήμην της μετοικεσίας,  της Παναγίας -της Πάνυ Αγίας ήτοι-την άμωμον και υπερούσιον μετάβασιν  εκ της γης προς Ουρανόν. Συναφώς και το γνωστόν :Απόστολοι εκ περάτων συναθροισθέντες ενταύθα, Γεσθημανή το χωρίον, κηδεύσατε μου το σώμα  Συ δε Υιέ και Θεέ μου παράλαβέ μου το πνεύμα»
  Αφ ετέρου δε η εόρτιος πανήγυρης των ονομαστηρίων σου αγαπητέ και φίλτατε πανάκριβε  Παναγιώτη,  εορτή πλήρης  αγάπης και ασπασμών εμού  και της Ιωάννας ΜΟΥ( πρόσεξε το ΜΟΥ με κεφαλαία πάντοτε δηλωτικόν της αδιαμφισβήτου κυριότητος και ιδιοκτησίας του συζύγου , κατά το ρήμα της εκκλησίας πάντοτε, καθ` ο η γυνή να φοβείται τον άνδρα (ανάγνωθι : φοβείται= σέβεται και υπακούει, κατά δε την παλαιάν σχολήν -Αχ πόσα και πόσα χάσαμε !-  ενίοτε και μεθ` ενός χαστουκίου δια  του λόγου την επικύρωσην)

   Ωστόσο επειδή –φευ-η μεν πανδημία με τον κόβιτ 19 και την ήδη μετάλλαξή του σε Δέλτα με εμπόδισε να κατεβώ σε κάποιο βιβλιοπωλείο είναι βλέπεις και η ηλικία  ( έχει δίκιο ο φίλος κι αυτός, ο Χρηστάρας, που αναθεματίζει  εις γνησίαν αγοραίαν :Η πουτάνα η ζωή είναι γλυκειά αλλά… λίγη και λήγει! θυμίζοντας τον παρά τοις Λατίνοις λατρευόμενον Θεόν Ιανόν –από τη μια χαρά, από την άλλη λύπη) θα αρκεστείς στον εκ καρδίας ασπασμόν και την αγάπη μας.

   Κάτι είναι κι αυτή. Νομίζω ο Κομφούκιος λέει κάπου πως τα πιο ακριβά πράγματα είναι αυτά που τα δίνουμε δωρεάν γιατί και δωρεάν μας δόθηκαν. Τρανταχτό παράδειγμα : Είπεν ο Κύριος :Ειρήνη την εμήν δίδωμι υμίν. Τι ποιο πολύτιμο από την ειρήνη που πρέπει να έχουμε μέσα μας και η οποία Δωρεάν μας δόθηκε και την οποία καταπατούμε ή σπαταλούμε  συνεχώς και αενάως !!!

  Την αγάπη μας σου προσφέρουμε ακριβέ μου φίλε για την ονομαστική σου εορτή με την  ελπίδα πως γρήγορα θα μπορέσουμε και την τυπική –πολύτιμη κι αυτή ωστόσο- εκδήλωση που τηρείται από αιώνες, ήτοι την προσφορά κάποιου δώρου δίκην ενθυμίου για την εορτή σου. Ευτελούς μάλλον, διότι κατά τον Ουγκώ

«Τα μικρά δώρα μεγαλώνουν τη φιλία» Να μη ξεχνάμε άλλωστε και τις παραδόσεις που αποτελούν  μαζί με τη γλώσσα και τη θρησκεία μέρος της  ζωής μας. Της ελληνικής μας ζωής! Της Ελληνοχριστιανικής  δηλονότι  ζωής! 

    Έρρωσο φίλε και ευδαιμόνει αεί και κατά πάντα

 Σταύρος Ιντζεγιάννης

      Οψίγραφον κατά Ξηντάραν:  Εγράφη την Δευτέραν 23ην Αυγούστου και ώραν 18.26΄ Στην επί της οδού  Σαρανταπόρου 34 οικίαν μου(διαγράφεται το «μου» διότι το σπίτι είναι της Ιωάννας)- 5ος όροφος και μεταγράφει νύ

ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗ-π ΚΥΡΙΛΟΣ

 

       Σύντομο σχόλιο από τον Σταύρο Ιντζεγιαννη

 

       ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗ

  Αρχιμανδρίτου π Κυρίλλου Κωστοπούλου

   Dr.Θεολογίας,  Ιεροκήρυκος Ι. Μ. Πάτρων

 

    Κυκλοφόρησε σε δεύτερη έκδοση επηυξημένη η μελέτη του Πανοσολογιωτάτου π. Κυρίλλου  Κωστοπούλου dr θεολογίας και Ιεροκήρυκος  της Ι.Μ.Πατρών που αφορά το  την αντικανονικότητα του «συνεύχεσθαι »  με αιρετικούς, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Συμπροσευχή».Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο βιβλία σε ένα καθώς οι σημειώσεις , οι επεξηγήσεις και κυρίως οι τεκμηριώσεις  πάνω σε  πατερικά κείμενα και κείμενα καταξιωμένων επιστημόνων θεολόγων και συγγραφέων δημιουργούν ένα δεύτερο βιβλίο που θεμελιώνει τις απόψεις του συγγραφέα .

  Πολυγραφότατος ο π. Κύριλλος γνωστός για τις στέρεες απόψεις του , προσηλωμένος αταλάντευτα  στους αυστηρούς κανόνες της ορθοδοξίας όπως θεσμοθετήθηκαν από τους πατέρες και τις Οικουμενικές συνόδους με επανειλημμένες και ανυποχώρητες  αναφορές στις διάφορες αιρέσεις –και δη στους καθολικούς όπως αυτοί αφορίστηκαν  την Κυριακή  24 Ιουλίου 1053 από τη σύνοδο της Κωνσταντινουπόλεως  υπό τον Μιχαήλ Κηρουλάριο .

  Η εργασία του π. Κυρίλλου  αποκτά ιδιαίτερη σημασία στις ημέρες μας καθώς  διαφαίνεται μία κάποια χαλάρωση στις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τους Παπικούς ( για παράδειγμα η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, όπου είδαμε το ανεπίτρεπτο να προηγείται ο Πάπας και να ακολουθεί δίκην ακολούθου του μετά άλλων καρδιναλίων, ο Πατριάρχης .Η αιτιολογία ήτο ότι επρόκειτο για λόγους αβροφροσύνης και φιλοξενίας .Αλλά χωρεί αβροφροσύνη σε θέματα πίστεως ; )

  Ένας ακόμη λόγος που –κατά τη γνώμη μου –θα προκαλέσει συζητήσεις τόσο στους θεολογικούς κύκλους όσο και - περισσότερο-σε εμάς τους απλούς πιστούς  είναι η θέση του πανοσολογιωτάτου π. Κυρίλλου έναντι της Συνόδου του   Κολυμπαρίου (2016)- ψευδοσύνοδο την ονομάζει ο συγγραφεύς-εις την οποίαν όμως παρέστη ο Παναγιώτατος  Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος.

   Στις αναμφισβήτητες αρετές  της  γραφής του συγγραφέα είναι η καθαρότητα των απόψεων η απλή κατανοητή από τον απλό πιστό γλώσσα και η δομή της εργασίας , χωρισμένη σε ενότητες που διευκολύνουν την ανάγνωση-ενώ η αλληλουχία της σκέψης διατηρεί ωστόσο την αυτοτέλειά της, συγγραφική πείρα γαρ-  έστω και κατά κεφάλαιο αλλά και ο χαρισματικός τρόπος της γραφής που δημιουργεί μιαν αναγνωσματική άνεση. Εξ άλλου το θέμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον προκαλεί τον αναγνώστη δεδομένου μιας ιδιαιτερότητας που υπάρχει στην Πάτρα όπου από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα υπάρχει ακμάζουσα  καθολική παροικία-Ναός, τελετές συναγελασμός εσχάτως δε και η λιτανεία της Αγίας Δωρεάς-  και όπου έχουν δημιουργηθεί κοινωνικές  σχέσεις –ίσως, ίσως –αν και ανεπίτρεπτο-και εξ αγχιστείας συγγένειες.

  Αναφερόμενος  στις  επί μέρους ενότητες ο σχολιαστής θα σημειώσει τις 6 ενότητες- κεφάλαια, όπου το εξόχως μεταξύ άλλων ενδιαφέρον « Η αίρεση ως αναίρεση της αληθείας», «η Συμπροσευχή με  αιρετικούς κατά  τους ιερούς κανόνες »,  «γάμος με αιρετικό» ( υπήρξαν κατά καιρούς, ίσως και υπάρχουν αν και το πρόβλημα λύθηκε - ή ψευδολύθηκε!- με τον πολίτικό γάμο) και το αναλλοίωτο και αιώνιο κύρος των κανόνων.    

  Εντυπωσιάζει η εκτεταμένη και πολυεπίπεδη βιβλιογραφία και η εργογραφία του συγγραφέα-γνωστή άλλωστε  σε όσους παρακολουθούμε τους αγώνες του ( πέραν της συγγραφής ,άρθρα, σημειώματα, κηρύγματα για την καθαρότητα της Ορθοδοξίας)

   Σίγουρα πρόκειται για απόκτημα κάθε Ορθόδοξης βιβλιοθήκης  και ως  τέτοια ανεπιφύλακτα τη συσταίνουμε 

Σταύρος Ιντζεγιάννης

 

  

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑ Σ ΠΟΙΗΣΗ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

 

   ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

-         Ποίηση -

 

   -  ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ -

 

   Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Τάδε Έφη» η τελευταία – μέχρι στιγμή που ευχόμαστε να επακολουθήσουν πολλές ακόμη- ποιητική συλλογή  του Σωτήρη Νικολακόπουλου με τίτλο «Ολική επαναφορά» τίτλος που σηματοδοτεί την προσπάθεια  του ποιητή να αποτινάξει κάποια προσκόλληση στο παρελθόν και η οποία εξουσιάζει σαν βαρύνουσα  έμπνευση την ποίησή του.

  Θα έλεγα πως αυτή η περιδιάβαση  σε ότι έζησε –βιωματική γαρ η ποιητική του- τον εξουσιάζει

 –«Βράδιασε κλείνω πόρτες και παράθυρα / κάνω ταμείο στη ζωή / Ολική επαναφορά/ ποιός είμαι τελικά/το τηλέφωνο σιώπησε ..Θα  νόμιζε κανείς ότι ο ποιητής διακατέχεται από μια εμονική  προσκόλληση στο παρελθόν από την οποία λείπει  η τόσο απαραίτητη για έναν νέο  άνθρωπο και μάλιστα ποιητή η ελπίδα- θα νόμιζε κανείς   

αν δεν υπήρχε ένας στίχος στο ίδιο χαρακτηριστικό της συλλογής όλης corpous  που ανατρέπει  την  προσπάθειά του να ξαναζήσει με την ίδια μελάγχολη διάθεση μια περασμένη ζωή που νοσταλγεί : Γράφει στο τέλος  του ίδιου ποιήματος και δίνει το την αισιοδοξία  της ιδιοσυγκρασίας του   «Δεν μ` εγκατελειψε η ελπίδα/

         και επιμένω ακόμη πως μπορώ /

        Συνδαιτημόνες και οι δυο στου ήλιου το ξημερωμα /

      ανατρέπουμε τις συμπληγάδες /

      Μια αισιόδοξη γραμμή /

     γράφεται στο βάθος του Πατραϊκού τούτη την ώρα/

      πετάω το γκρίζο για πάντα

Το  γκρίζο που αναδύεται από τα βάθη του σαν να επιμένει να τον παγιδεύει με επαναφορά στην όλη του ποιητική διάθεση, με στίχους όπως    

     «Ο τρόμος της ψυχής μου /

     δοσμένος σε παραλλαγές» σελ 21.

   Και δεν είναι μόνο ο τρόμος. Γράφει η πιο σωστά  αποκαλύπτει μια και σε όλη τη συλλογή υπάρχει μια εξομολογητική διάθεση ου παρασύρει και τον ανγνώστη στον δικό του παρελθόντα χρόνο κόσμο

  Ο φόβος επανέρχεται κατά κύματα

  και μέσα μου φωλιάζει

  αόρατος εχθρός

   βλέπω τους διπλανούς μου

  φαντάσματα, σκιές…»Σελ 11 ο Φόβος –

  Βιωματική εμφανέστατα η ποίησή του –είναι αυτή η ουσιώδης διαφορά από την ποίηση του γραφείου για τι το βίωμα υπογραμμίζει τη ζωή. Είναι αληθινή. Είναι  η εξωτερίκευση του συναισθηματικού κόσμου που ζει και εκφραζει τον ποιητικό λόγο.  Χαρακτηριστικό  ο –Χρόνος- σελ 15 όπου :

Τα σημάδια  εμφανή

 σαν πουλί πιάστηκα και όλα είναι χθες.

 Που είσαι άστρο της αυγής;

 

   Κι αλλού πάλι αυτή η νοσταλγική του –ένας παράξενος έρωτας κι αυτός διάθεση να επανέρχεται  στη βιωματική μιας παρελθούσης  χρονικά κατάστασης -   

     Στέγνωσαν  τα χρώματα /

    και πέθανε το φως λίγο πριν το τέλος /

    είναι η στιγμή/

  να ζωγραφίσουμε την αλήθεια του Θεού..…..

   Νυχτόβιος οραματιστής ανέφικτης πορείας  

  Τώρα συνήθισα/

  ψάχνω για μια νέα ευκαιρία /

    περιμένοντας το αστέρι που θα με οδηγήσει..»

 

   Η αναπόληση  το «χθες» υπάρχει στα περισσότερα από  τα 55 ποιήματα της συλλογής «Ολική επαναφορά» του Σωτήρη Νικολακόπουλου που όμως  έρχεται για τον προσεκτικό αναγνώστη, αυτόν που έχει ποιητική παιδεία και μπορεί να ξεφεύγοντας  από την επιφάνεια να εισχωρήσει στο βάθος στης σκέψης  του ποιητή , σε μια αντίθεση με μια δυσδιάκριτη ενδόμυχη προσπάθεια να ξεφύγει από το δόκανο που ο συναισθηματικός του κόσμος πλούσιος σε βιώματα και ευχάριστες – ίσως- καταστάσεις τον κρατεί αιχμάλωτο στο…τότε !   

 Είναι μια άδηλη μα ωστόσο υπαρκτή σε στιγμές (χρυσής φεγγοβολής – για να θυμηθούμε τον πρόλογο του Παλαμά στη «Φωτεινή Σάντρη» του Ξενόπουλου – όπου ο λυρισμός

  απογειώνεται λ.χ « ο Μύθος» σελ 41

  Παλίρροια φωνή στην άμπωτη

  ηλιακή φωτεινή ακτίνα άγγελε του φωτός

   κάλλος τη πρώτης  γυναικός

   /κυμάτων υπερήχων…..

    ύψωσε τη θλίψη σου

 υιέ του Αδάμ….

  κι ακόμη

 ήχοι πλάγιοι και άτεγκτοι

  Το πυρ των οφθαλμών άναψε φωτιές …..

 ο εν ημίν Θείος σπινθήρ`

  μπορεί να νικήσει την απόλυτη σιωπή του πνεύματος»  

 

  Χρειάζεται να υπογραμμίσει ο σχολιαστής την εικονογραφία  σε πλήρη διαύγεια και με απόλυτη καθαρότητα γεμάτη χρώματα που ξαφνιάζει ευχάριστα

τον αναγνώστη μεταφέροντας  το ποιητικό πεδίο με ένα διαφορετικό τόνο σε …φως αλλάζοντας τη όλη ανάγνωση σε ανοιχτούς –θα έλεγα  ορίζοντες της σκέψης. Η διάθεση ανακάμπτει από το γκρίζο στο φωτεινό λευκό ή αλλού στο κόκκινο !

    « Είμαστε παιδιά/

    κι ήταν μια λεμονιά κοντή και μυρωδάτη /

   ήτανε ελιές  και μουσμουλιές

     ακόμα  μια ψιλή μουριά…» 

   Όλα σε μια πανδαισία χρωμάτων

   « Μυριανθοστολισμένη  απαλά ακουμπάς

     το μπλε της θάλασσάς σου/

  όνειρα αγαπημένα…

    Στεφάνι του Μαγιού τα λιγοστά σου δέντρα

    τα αλώνια σου λούζουνε βάλσαμου  ευωδιές

   τα κύματά σου αφήνοντας  στα πόδια σου διαμάντια     

   πλήθος πετράδια  σου κεντούν ομορφιές….

   αγριοπερίστερα  σταλίζανε και γλάροι

   τους χώρους ολόγυρά μου…»

Και είναι ο ίδιος ο ποιητής που γράφει στη σελίδα 30

 « Τα λουλούδια της καρδιάς μου χτυπήθηκαν απ` τον άνεμο

      Λιγόστεψε το φεγγάρι

     το δάσος αραίωσε

    τραγουδούν τα μάτια μου στα παιχνίδια του ανέμου

    όμως έσπασαν οι χορδές…

και η αντιστροφή.- χαρακτηριστικό κι αυτή της συλλογής

  « Ολική επαναφορά» του Σωτήρη Νικολακόπουλου

    …. Αλλά δεν έπεσε το δέντρο γης καρδιάς μου !

 

     Χωρισμένη τρεις ενότητες η όλη συλλογή « Ολική επαναφορά» του Σωτήρη Νικολακόπουλου « Η ΕΠΟΧΉ ΜΑΣ –ΕΣΩΤΕΡΙΚΆ-1821-2021 μένει ωστόσο αρθρωμένη στην κεντρική της ιδέα όπου η αναπόληση-νοσταλγία του χθες διακόπτεται  με φωτεινά  διαλείμματα και όπου  μια αισιοδοξία–εκείνο το …θαρσείν χρη- πασχίζει να αποδιώξει το γκρίζο αναζητώντας το σήμερα  στο φωτεινό:

  Να οργώνουμε τη γη φυτεύοντας ελπίδες

   σε κάθε αυλακιά που ανοίγει το υνί

    ανοίγει πιο πολύ το πνεύμα μας  

  ανοίγει το μυαλό μας…»   Σελ 50.

  Ελεύθερος ο στίχος  διατηρεί μιαν εσωτερική αρμονία που βοηθά τη ροη. Σύγχρονη ποίηση με ξεκάθαρους στοχασμούς χωρίς εξεζητημένους συμβολισμούς και λεκτικούς ακροβατισμούς με υπερεαλιστικές αναφορές ή με  διάθεση εντυπωσιασμού ως προς τη  δομή όπου δεν υπάρχουν τετράστιχα αλλά  μια συνεχής ροή .Μία νοηματική  πληρότητα κρατά μια παραδοξότητα. Ενώ  αναφέρεται στο χθες,  ο αναγνώστης στοχάζεται διαβάζοντας το αύριο.

Και ακριβώς γι αυτό  αξίζει να το διαβάσετε καθώς η αναφορά  στο αύριο του καθενός μας γίνεται με αναφορά στο χθες που σηματοδοτεί τον ρόλο που παίζει το παρελθόν  στην πορεία  για το μέλλον .

Σταύρος Ιντζεγιάννης

Αύγουστος 2021

 

 

 

  

:

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

                                                          Σχόλιο   οπό τον                                                     Σταύρο Ιντζ...